Σύντομη Περιγραφή Μαθημάτων

Τα μαθήματα για το 2021-22 ξεκινούν στις 30 Σεπτεμβρίου.  Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το Πρόγραμμα των Μαθημάτων πατώντας εδώ.  

Aκολουθεί μια σύντομη περιγραφή του υλικού που διδάσκουμε.

Τσιγκούγκ

Τα Τσιγκούγκ είναι ασκήσεις που καλλιεργούν την ενέργεια (τσι) με αφετηρία το σώμα και στόχο την ανεμπόδιστη ροή του αίματος και των υγρών στα βαθύτερα στρώματα όπως τα εσωτερικά όργανα, ο νωτιαίος μυελός και τα κύτταρα. Αυτές οι πολύ χαλαρές ασκήσεις αναζωογονούν το «είναι» μας όσο λίγες άλλες μέθοδοι.

Μέχρι τα Χριστούγεννα, φέτος, θα μας απασχολήσει η Όρθια Στάση και τα Χέρια Σύννεφα.

Στην Όρθια Στάση μαθαίνουμε τις βασικές ευθυγραμμίσεις, όπως τις εννοούμε στα «εσωτερικά» στιλ, δηλαδή τη θέση της λεκάνης, του στέρνου, του αυχένα με το κεφάλι και των γονάτων. Όλα αυτά δε μαθαίνονται στη φόρμα του Ταϊτσί ή στο Μπάγκουα εν κινήσει εύκολα. Θα σώσετε πολύ χρόνο αν τα κατακτήσετε πρώτα σε ακινησία και τα βάλετε στη συνέχεια στην κίνησή σας.

Στα Χέρια Σύννεφα βρίσκεται όλος ο κώδικας των κινήσεων. Αν γνωρίζετε τον κώδικα και τις ευθυγραμμίσεις είναι πιο απλή και κατανοητή η ερμηνεία και η εκτέλεση των διαδοχικών κινήσεων.

Η διαδικασία της μάθησης είναι αργή και συνειδητοποιημένη για να μπορεί να «γράψει» η πληροφορία στο νευρικό σύστημα και το σώμα και να χτιστεί σωστά η δομή που απαιτεί το Ταϊτσί και το Μπάγκουα.

Σε περίπτωση που δε σας ενδιαφέρουν το Ταϊτσί και το Μπάγκουα, με τις πιο απλές κινήσεις του Τσιγκούγκ θα έχετε ό,τι χρειάζεστε για να είστε υγιείς, ήρεμοι και με περισσότερη ενέργεια. Επειδή όλα αυτά τα οποία ασκούμε δεν είναι μαγικά, θα χρειαστεί να επενδύσετε κάποιο χρόνο και προσπάθεια. Εδώ θέλω να προσθέσω ότι όσο περισσότερο είστε εστιασμένοι σ’ αυτό που κάνετε τόσο πιο αποτελεσματικοί και κερδισμένοι θα είστε – τα αποτελέσματα έρχονται.

Πέρσι ασκήσαμε το Τσιγκούγκ  Δράκος Τίγρης – αν θέλετε να το δουλέψουμε και φέτος πρέπει να μου το πείτε για να το κάνουμε σε μορφή σεμιναρίου.

Ταϊτσί

Το Ταϊτσί είναι πολεμική τέχνη, αλλά η πλειονότητα των ασκούμενων το κάνει για την υγεία του και την ηρεμία γιατί είναι το ζητούμενο σήμερα που η κίνηση λείπει και η ένταση περισσεύει. Δε χρειάζεται να γίνετε πολεμιστής για να το κάνετε, μπορείτε να το κάνετε σαν πιο σύνθετο Τσιγκούγκ με πολεμική χροιά για να έχετε πολύ καλή βελτίωση στην ηρεμία και τη σταθερότητα και γενικά καλύτερη υγεία, που είναι και το ποθούμενο του εγχειρήματος εκ μέρους μου.

Όπως είπα πιο πάνω θα διευκολυνθείτε αν μάθετε τις βασικές αρχές των εσωτερικών τεχνών με τα Τσιγκούγκ, δηλαδή τι ακριβώς κάνεις από μέσα. Αν βέβαια θέλετε να ξεκινήσετε απευθείας με Ταϊτσί τότε πρώτα πρέπει να μάθετε τις κινήσεις, τη συρραφή των κινήσεων σ’ ένα συνεχόμενο σύνολο και μετά να γεμίσετε αυτή τη χορογραφία με περιεχόμενο (δεν είναι λίγο!). Η γνώση των πολεμικών εφαρμογών, ακόμα και εικονικά, δε θα σας κάνει μποξέρ, αλλά θα σας κάνει καλύτερους σ’ αυτό που ασκείτε.

Μπάγκουα

Το Μπάγκουα και το Ταϊτσί είναι συγγενικές τέχνες μια και μοιράζονται τις βασικές αρχές στην παραγωγή κίνησης, το Νεϊγκούγκ (εσωτερική καλλιέργεια της ενέργειας- τσι). Ένα 70 με 80 % είναι ταυτόσημο. Το Ταϊτσί είναι πιο στατικό σε σχέση με το Μπάγκουα. Στο Μπάγκουα περπατάς σε κύκλο αλλάζοντας κατευθύνσεις με οχτώ διαφορετικούς τρόπους – τις λέμε Οχτώ Παλάμες. Όταν στο Ταϊτσί μεταφέρεις το βάρος από το ένα πόδι στο άλλο και κάνεις το βήμα σου είναι πιο εύκολο να κρατήσεις την ισορροπία σου, και γι’ αυτό η ηρεμία επιτυγχάνεται ευκολότερα. Από την άλλη το πιο ζωντανό Μπάγκουα, που στο τέλος μπορεί να είναι αερόβια άσκηση, έχει σπειροειδείς κινήσεις που διεισδύουν πολύ βαθειά στον ιστό και τα εσωτερικά όργανα. Το Μπάγκουα θέλει πιο γερά γόνατα και μέση. Στην περίπτωση που υπάρχουν θέματα μ’ αυτά συνιστώ το Τσιγκούγκ ή το Ταϊτσί, τουλάχιστον στην αρχή.

Push Hands

H δουλειά σε ζεύγη (Push Hands) είναι διασκεδαστική και φέρνει μια κανονικότητα μολονότι ο αρχικός στόχος αυτών των ασκήσεων είναι να σε εισάγουν στα βαθύτερα. Η φόρμα του Ταϊτσί και οι Αλλαγές στο Μπάγκουα είναι το λεξιλόγιο αυτών των τεχνών και η δουλειά σε ζεύγη  είναι η ικανότητα να διατηρείς και να εφαρμόζεις αυτά που κάνεις στις φόρμες κάτω από πίεση και εντέλει είναι το καλύτερο τεστ.

Διαλογισμός

Ο Διαλογισμός που μοιράζομαι είναι η Εσωτερική Διάλυση. Θα πρέπει να προσθέσω ότι στο Τσιγκούγκ Όρθια Στάση, μετά τα πρώτα βασικά, έχουμε την Εξωτερική Διάλυση και στον Διαλογισμό την Εσωτερική Διάλυση. Είναι μια φαινομενικά απλή τεχνική που σκανάρει το σύστημά μας από πάνω προς τα κάτω με σκοπό να διαλύσει τη στασιμότητα και να απελευθερώσει το σώμα, τα συναισθήματα, τον νου και βαθύτερα. Κάθε σοβαρός διαλογισμός, κάθε σοβαρή παράδοση, υποστηρίζει ότι όσο προσπαθείς δεν είσαι εκεί. Θα συμφωνήσω εδώ με την εξής θέση, ότι οι τεχνικές σώζουν χρόνο και γι’ αυτό υπάρχουν, αν δε χάθηκαν στη πορεία.

Η εμπειρία μου είναι ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται στην εφαρμογή της τεχνικής της διάλυσης γιατί δεν είναι σε θέση να είναι παρόντες κατά τη διαδικασία, δεν μπορούν να κάνουν κάτι που να διαρκεί – η εποχή της τεχνολογίας είναι καταπληκτική αλλά μας κάνει να μην μπορούμε να εμβαθύνουμε. Γι’ αυτόν τον λόγο μεγάλο μέρος του μαθήματος θα είναι αυτό που λέμε presence technique. Τα μαθήματα αυτά θα είναι ανοιχτά για όλους δίχως αντίτιμο.