Τσιγκούγκ

στις

Λίγα λόγια για το Τσιγκούγκ*

Το Τσιγκούγκ είναι η σωματική και νοητική ενασχόληση και η έμπρακτη, δημιουργική μελέτη που στοχεύει στην εσωτερική ισορροπία και την αρμονία με το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον που μας θρέφει και με το οποίο συναλλασσόμαστε. Πραγματώνεται και κατανοείται μόνο με την πρακτική  άσκηση και την εφαρμογή του στην καθημερινή ζωή.

Διδάσκω ένα σύστημα που αποτελείται από πέντε Τσιγκούγκ, που το καθένα αντιστοιχεί στα πέντε στοιχεία της κινεζικής παραδοσιακής θεωρίας, και τις Αναπνευστικές Ασκήσεις:

1. Δράκος και Τίγρης
2. Άνοιγμα των Ενεργειακών Πυλών
3. Πάντρεμα Ουρανού και Γης
4. Τεντώνω το Τόξο και Αφήνω το Βέλος
5. Οι Θεοί Παίζουν στα Σύννεφα
6. Αναπνευστικές Ασκήσεις

Σε καθένα από αυτά δίνεται έμφαση σε επιμέρους θέματα όπως η βύθιση/διάλυση, οι ευθυγραμμίσεις, τα κλεισίματα/ανοίγματα κ.ά. Το Τσιγκούγκ Οι Θεοί Παίζουν στα Σύννεφα τα ενώνει όλα σε ένα και μας εισάγει στον Διαλογισμό.

* Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι όλα τα Τσιγκούγκ που διδάσκω είναι Νεϊγκούγκ – Εσωτερική Καλλιέργεια, αλλά, επειδή ο όρος που χρησιμοποιείται περισσότερο για ασκήσεις αυτού του είδους είναι Τσιγκούγκ, τον υιοθετώ. Το συνθετικό τσι στη λέξη Τσιγκούγκ (chi gung – καλλιέργεια του τσι) δηλώνει τη ζωτική ενέργεια, ενώ στη λέξη Ταϊτσί (taiji το γράφουν όλο και περισσότερο) δηλώνει το μεγάλο (tai) απώτατο (ji) ή το γνωστό σήμα με τα δύο γιν γιαγκ ψαράκια.

Σχολιάστε